22. Ay Portföy Durumu Temmuz 2024
1 Ekim 2022 de başlamış olduğum yatırımcılık serüvenimin 22. ayı ile karşınızdayım. Bir önceki aya ait portföy yazıma buradan ulaşıp inceleyebilirsiniz.
Önemli not: Buradaki düşünceler benim kendi fikirlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Benim ekonomi konusunda herhangi bir diplomam veya sertifikam yoktur bilgi seviyem oldukça azdır.
Temmuz Değerlendirme
- Yoğun bir ayı geride bıraktık, açıkçası bence bu ayın en önemli gelişmeleri FED tarafındaki gelişmeler oldu. FED in eylüldeki toplantıda faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor ama miktarı tartışma konusu. Çünkü bir resesyon korkusu mevcut ABD tarafında. Bu korku ABD hisse senetlerinde yoğun şekilde hissedildi. Faiz indirim işareti veren, piyasa tarafından pozitif karşılanan tarım dışı istihdam verisi gibi veriler, resesyon korkusuyla ters korelasyon yarattı. Her faiz artırım döngüsü sonucunda ise bir resesyon olmuş olması istatiği ise ayrıca akılda tutulması gereken bir konu.
- İçeride ise yine gündem faiz. Merkez bankasından herhangi bir faiz indirim sinyali gelmemesine karşın her yerde bu konu konuşulunca merkez bankasından sözlü bir müdahale gördük. Ve görünen o ki yakın zamanda (belki 2-3 ay en az) faiz indirimi olmayacak gibi. Ancak benim dikkatimi çeken şu ki; değer verdiğim ekonomistlerden bazıları da faiz indirme taraftarı yakın bir tarihte. Oldukça kafa karıştırıcı ve sıkıntılı bir konu. Ben Işık Öktenin 2 önceki yayında sunduğu sebeplerden etkilenerek 2025 ilk çeyrekte faiz indirilecek görüşünü çok değerli buluyorum. Bir de şu kanıdayım, çok bedava bol para dağıttık, tabiki de ciddi sıkıntı çekeceğiz ki düze çıkabilelim. Basit mantığım bunu söylüyor bana.
Portföy değerlendirmemize geçebiliriz:
Solda geçen ay sağda güncel varlık grafiğimiz mevcut:
Hafta hafta tuttuğum varlık gelişim grafiğim ise aşağıdaki gibi güncellendi
Temmuz ayında portföyümde tl bazında %10, dolar bazlı %8 büyüme gerçekleşti. Eklemeler büyümeye dahildir. 2024 yılı itibariyle her ay alımlarımı hangi gün yaptıysam kaydediyorum. O günün kuruyla hesaplayarak dolar bazlı da kaydediyorum. Bu ayki alımlar tablomuz şu şekilde:
Temettü Gelirleri
Temmuz ayında #PAGYO, #BIMAS, ve #FITB üzerinden temettü geliri elde ettim.
Evet bu ay oldukça aktif bir BIST portföyü yönetimi oldu. Geçen ay FROTO yu çıkarmıştık portföyden, şu an bu kararımdan oldukça memnunum. Bu ay ise SISE yi %1 kar ile sattım. Şu ana kadar bu kararımdan da memnunum. Gelen miktarı portföy içerisinde dağıttım. Diğer konulara hisse bazlı değinelim.
GLCVY: Portföyde ağırlığı en yüksek hisse konumuna geldi son eklemelerle. Çok volatil bir hisse olduğunu söyleyebilirim. Açıkçası hisse ile gidişata yeni alınan portföyler ve 2. çeyrek bilançosu karar verecek. Şirketi yakından takip ediyorum, daha önceden saydığım konular itibari ile hisseye pozitifim. Ve tahsili gecikmiş alacakların miktarı oldukça fazla ve yükselmesi de muhtemel ileride.
BIMAS: Bu ay 92 adet BIMAS hissesini al sat yaparak ufak da olsa güzel bir kar ve deneyim elde ettim. Tablo bu yüzden gerçek maliyetimi yansıtmıyor.Maliyetim 250-300 arası birşey olmalı. BIMAS güçlü durmaya devam ediyor ve bence 2. yarıyıl da onun için olumlu olacak. İnsanlar evde yemek yapmayı daha makul gördüklerinden BIMAS için olumlu bir durum olacaktır bu. Asgari ücrete zam gelmemesi, gezdiğim BIM mağazalarının hep dolu ve düzenli olması hissede kendimi güvende hissettiriyor.
PAGYO: Hisseye son haftalarda emeklilik fonları girmeye başladı. Alınan arsa hikayesi devam ediyor. Beğenmeye devam ettiğim bir hisse.
ENJSA: Elektrikli şarj tarafında hikaye devam ediyor pozitif şekilde. Elektriğe gelen zamlar da etkileyecektir. Kötü 1. çeyrek bilançosu sonrası iyi bir 2. çeyrek bekliyorum. Pay sayımı artırmaya çalıştım bu ay.
POHOL: Beğendiğim bir fonun içerisinde denk gelince araştırıp faaliyet raporunu okudum şirketin. 1. çeyrek bilançosunun güzel gelmesi, son 1 yılda iyi düşüş yaşamış olması, yunanistanda selden etkilenen üretimi duran fabrikanın tekrar devreye girmesi hisseyi gözümde cazip kıldı ve portföye ekledim.
OBAMS: Makarnada dünyada 7. Türkiyede 1. sırada. Portföyüme dikkat ederseniz hep iç pazara yönelik şirketler. İhracat oranı yüksek olan OBAMS portföy için iyi oldu bu noktada. Şirketin yönetimini ve finansallarını beğendiğim için ekledim portföye. Halka arz fiyatının altında olması da bir başka neden eklememdeki.
ABD Borsaları
Not: Tablolar dolar bazlıdır.
3 Ağustos
Evet sağlam düştük, ama bu yukarıdaki şirketlerim bana aynı miktar temettüyü verirse (ki bence verecek) 0 sıkıntı, devam...
Altın-gümüş:
15 gram altın, 1500 gram gümüşle devam.
Fonlar
BIST ve tl riskinden biraz kaçmak için yabancı ağırlıklı fon almak istiyordum. YZC fonunda karar kıldım ve ekledim bu ay. Resesyon korkusu iyice yayılır ve iskonto artarsa yabancı bazlı fon ağırlığımı artırabilirim.
Kapanış
Geçen ayki kapanışımız böyleymiş:
Bu ayki yatırımlarımı da büyük ölçüde yedek akçe olarak Para piyasası fonlarında beklemek şeklinde planlıyorum.
Geçen ayki planımı uygulayamamışım, duramadım PPF de. Bu ayki planım parayı eurobon fonu, BIST ve yedek akçe şeklinde dağıtıp ilerlemek olacak.
Yorumlar
Yorum Gönder