18. Ay Portföy Durumu Mart 2024
1 Ekim 2022 de başlamış olduğum yatırımcılık serüvenimin 18. ayı ile karşınızdayım. Bir önceki aya ait portföy yazıma buradan ulaşıp inceleyebilirsiniz.
Vakit ne kadar hızlı geçiyor. 18. aya girmişiz...
Mart Değerlendirme
- Kuşkusuz mart ayının en önemli gelişmesi Türkiye piyasaları için Merkez bankasının faiz artırımıydı. Rasyonel adımlar açısından ülkem adına sevindirici bir haber akışıydı. Bu hamlenin seçimlerin arefesinde yapılması da bence oldukça değerliydi. Bütün bunların dışında cumhurbaşkanının ekonomi yönetimine olan güvenini gösteren açıklamaları da devam etti. Tüm bunlar birbirini tamamlayan, birbiriyle çelişmeyen güzel haberler ülkemiz için bence.
- Tabi bu haber akışlarını kendi mikro dünyamız için de değerlendirmeliyiz. Portföyümün %60 a yakını BIST hisse senetlerini içeriyor. Somut bir gerçek var ki piyasalar faiz artışını sevmez. Yakın zaman önce bunu abd borsalarında görme şansı elde ettim. Öte yandan kafamı acayip kurcalayan birşey vardı yatırımcı olarak. X'te karşıma çıkan aracı kurum raporlarını inceliyorum son zamanlardaki. %50 getiri, %40 getiri %60 getiriler vererek çeşitli hisselere AL raporu geliyor. Gerçekten bana acayip garip geliyor. İlk problem; yani önümüzdeki 1 yıl enflasyon bu getirilerin altında kalacak ? Yoksa neden AL versinler değil mi. Diğer en büyük problem ise şu an 1 yıllık faizler %60 lara dayandı, neden %50 için riske gireyim ki, %60 garanti faiz varken. Aşırı absurd geliyor bana. Bu duruma Sayın Işık Ökte de değindi son katıldığı yayınlardan birinde.
- Demem o ki, tüm puzzlelar birleştiğinde BIST için çok iç açıcı bir hava yok gibi halen. Bir çıkar yol herkesin dilinde olan yabancı girişi. Rasyonel adımları gören yabancının bir iştah ile BIST e gelmesi. Bu konudda da çok olumlu değilim malesef. Bu kadar irrasyonel politikalar uygulandıktan sonra, yabancı biraz daha beklemede kalır bence.
Portföy değerlendirmemize geçebiliriz:
Solda geçen ay sağda güncel varlık grafiğimiz mevcut
Mart ayında portföyümde tl bazında %7, dolar bazlı %5 büyüme gerçekleşti. Eklemeler büyümeye dahildir. 2024 yılı itibariyle her ay alımlarımı hangi gün yaptıysam kaydediyorum. O günün kuruyla hesaplayarak dolar bazlı da kaydediyorum. Bu ayki alımlar tablomuz şu şekilde:
Temettü gelirleri
Mart ayında ABD portföyümden MMM, BP ve INTC den temettülerimiz hesabımıza yattı. Buradan gelen temettüleri direkt olarak BIST portföyüme geçiriyorum.
2024 yılı için ortalama hesapladığımızda günlük 6 tl(0,20$) temettü yapıyor ortalama. Önümüzdeki aylarda bu ortalama artacaktır BIST portföyümden gelecek olan temettüler ile.
BIST Portföyüm:
Bu ayda portföyümde adaya veda eden isim GWIND oldu. Şirket faaliyet raporu ve bilanço sonrası dikkat ettiğim kısımları önceki raporlarla kıyaslayarak X hesabımda paylaştım. Kısaca tekrar değinmek gerekirse, elektrik fiyatlarının baskılandığının zaten farkındaydım. Ancak şirket yıllık elektrik üretiminin düşmesi. Toplam kurulu gücün 2023 yılında 21 MW artmasına rağmen 2025 hedeflerinin hala 550 MW olması. Güncel kurulu güç 290 MW olduğu varsayılırsa 260 MW kurulu güç eklenmesi gerekir önümüzdeki 2 yıl. 2023 de 21 MW olduğunu düşünürsek bana makul gelmedi. Yatırım hedefi de 2024 için 1.3 milyar lira lira bazında 2023 ile aynı. Enflasyon düşünülürse daha düşük reel anlamda. Yatırım aynı ve farklı bir bilgi de paylaşılmamış. Bu 550 MW a nasıl ulaşılacak peki !? Genel anlamda sektörü beğensem de şirket beklentilerine ulaşamamış olması dolayısıyla şirkete veda etmiş bulunmaktayım.
Portföyümde olup bilanço açıklamayan BIMAS - PAGYO ve ALARK kaldı. BIMAS bence bir sürpriz yapacak. Özellikle 2024 ilk çeyrek bilançosu bence ramazan dolayısıyla daha heyecanlı olacak.
PAGYO bilanço faaliyet raporu sonrası devam-tamam kararı vereceğim bir şirket yine. Ama temettü konusunda gündeme gelebilir PAGYO.
ALARK da bir sürpriz beklemiyorum. Makul bir bilanço gelecektir. CEO yapılan tarım yatırımlarının geri dönüşü için 2024 sonunu işaret etmişti. Sabırla bekleyeceğim.
ABD Borsaları
Not: Tablolar dolar bazlıdır.
31 Mart
Altın-gümüş:
40 gram altın 1500 gram gümüş ile yola devam ediyorum. Altın gümüş ekleme yapmadığım kısım. Ancak bu ay portföye can suyu oldu diyebilirim sağladıkları artışlarla.
Fonlar
Bu ay içerisinde TMG ve ZFB fonları portföye dahil oldu. BIST tarafındaki başta söylediğim görüşlerden dolayı ufak ufak yurtdışı bazlı yatırımlarımı artırma çabası içindeyim.
Kapanış
Geçen ayki kapanışımız böyleymiş:
Geçen ay şubatta fon ağırlıklı alım yaparım diye planlamıştım. Ama 50-50 BIST-FON şeklinde oldu. Mart ayı planım kademeli BIST yoğun alım yapmak.
Planladığım gibi BIST ağırlıklı alımlar gerçekleştirdim mart ayında. Nisan ayında ise büyük bir değişiklik olmaz ise BIST e neredeyse hiç ekleme yapmayı düşünmüyorum gelen temettüler haricinde.
Önemli not: Buradaki düşünceler benim kendi fikirlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Benim ekonomi konusunda herhangi bir diplomam veya sertifikam yoktur bilgi seviyem oldukça azdır.
Yorumlar
Yorum Gönder